DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BIST 9.771,16-1,67%
BITCOIN 18415020,43%
Edirne
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

122 okunma

BAYRAMLAR

ABONE OL
21 Haziran 2024 18:01
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Bayram nedir, yılın belirli tarihlerinde dertsiz, tasasız, törelere bağlı geçirilen neşeli bir kaç gündür. Bayramları ikiye ayırmak gerekir; dini bayramlar, resmi bayramlar. Dini bayramlar ayni dinden olan kimselerin, bizler için müslümanların belirli tarihlerde kutladığı günlerdir. İslam dininde iki bayram vardır. Ramazan bayramı, Ramazan ayının otuz günün orucundan sonra üç gün ramazan bayramıdır, bütün müslümanlar bu bayramı kutlar. Ramazan bayramından iki ay on gün sonrada kurban bayramı gelir, oda dört gündür. Kurban kesilir, etlerin bir kısmı konu komşuya, fakirlere dağıtılır, bu bayramda dört gündür. Dini bayramlarda töre çok önemlidir. Büyüklerin elleri öpülür, küçüklere harçlıklar verilir, onlar sevindirilir, yeni giysiler giyilir, olanağı olanlar bir yerlere gider, neşeli tatiller yapar.
Eskiden dini bayramlar nasıl olurdu, bugüne göre çok bir fark yok, bizim çocukluğumuzda atlı karınca, dönme dolap, salıncaklar, daha başka eğlence araçlarının olduğu bayram yerleri olurdu. Şimdi onların yerine lunaparklar var.
Resmi bayramlarda tarihimizde zafer kazanmış, belirli önemli konular uygulanmış, hatta çocuklara armağan edilmiş bayramlar belirli tarihlerde her yıl bir gün, iki gün tatil yapılarak öğrenciler boru trampet takımları ile bando müziğinle resmi geçitler yapılarak kutlanan bayramlardır. 19 Mayıs’ta spor ve gençlik bayramımız vardı, artık bu gösteriler yapılmaz oldu. Gençliğimde hep bu kutlamalara katılırdım. Ne güzel günlerdi o günler, şimdi birer tatlı hatıra olarak kaldı.
Bayramların bir yararı da bizlere yıllar asırlar önce olmuş olayları hatırlatması oluyor. İnsanlar bir birinden farklı olarak anane, töre gibi farkları gelecek kuşaklara aktarması, öğretmesi oluyor. Milletler arasındaki farkı belirliyor, bunu ifade ediyor.
Milletlerin ırkların, köklerin farkları fiziksel olduğu kadar töresel, geleneksel farkları da vardır. Mesela Ortadoğu bilhassa Müslüman ülkelerinde büyüklerin elini öpme adeti biz Türklerde bu bir yerde saygı, bağlılık anlamına da gelir. Hıristiyanlarda hanımların eli öpülür, buna benzer bir çok aneneler bayram günlerinde uygulanır bunlar adettir.
Peki dini bayram kutlamaları nasıl olur. Bayramın başladığı gün sabah evin yetişkin erkekleri kalkar abdest alır, bayram namazına giderler. Nnamazdan sonra yahut ertesi gün mezarlığa gidilip ölmüşlerin mezarları temizlenir, çiçek ekilir, sonrada eve gelinip el öpülüp, bayram kutlanır. Bu olaylar bizler için her zaman tekrarladığımız olaylar olduğu için normal geliyor, yabancılara enteresan geliyor, bizlere ne güzel gelenekleriniz var diyorlar.
Bayramlar kutlanırken bir takım hazırlıklar da yapılır. Tabi her hazırlığın birde masrafı olur, yani alışveriş, bunun parası kimin cebine girer esnafın, tüccarın cebine yani sizin anlayacağınız çocuklar bayram yaparken esnafta alışverişten dolayı çifte bayram yapar. Bu kadar mı, bayram tatilleri dokuz güne çıkarılınca turizimciler, otelciler, şehirler arası otobüsçüler de para kazanır, yani bir bayramda onlar yapar.
Ah her gün bayram olsa, her taraf neşeyle dolsa.
Sevgili okurlar geçmiş Kurban bayramınız kutlu olsun. .

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ