DOLAR 35,3518 0.01%
EURO 36,4819 -0.33%
ALTIN 3.020,080,30
BIST 9.890,76-0,82%
BITCOIN 3331234-2,20%
Edirne
13°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

192 okunma

TÖS, İsmail Hakkı Tonguç’u unutmadı

Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Edirne İl Yönetimi, Köy Enstitülerinin mimarlarından olan İsmail Hakkı Tonguç'u ölümünün 64. yıldönümünde minnet, rahmet ve saygıyla andı.

ABONE OL
24 Haziran 2024 17:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Edirne İl Yönetimi, Köy Enstitülerinin mimarlarından olan İsmail Hakkı Tonguç’u ölümünün 64. yıldönümünde minnet, rahmet ve saygıyla andı.
TÖS Edirne İl Yönetim Kurulu adına İl Başkanı Gökay Bilgin, yaptığı yazılı açıklamada yunları kaydetti:
“Köy Enstitülerinin mimarlarından İsmail Hakkı Tonguç, 1893 yılında Bulgaristan’ın Silistre şehrine bağlı bugünkü adı Sokol olan Tatar Atmaca Köyü’nde doğdu. Babası Kırım göçmenlerinden Hacı Velioğlu İdris, annesi ise Dobrucalı bir Türk olan Vesile Hanım’dır. Biri kız 8 kardeşin en büyüğü olan İsmail Hakkı Tonguç, eğitim hayatına kendi köyünde başladı ve 4 yıllık ilkokulu bitirdikten sonra Silistre’de Rüştiye’ye devam etti.
1914 yılında İstanbul’a gelerek eğitimine devam etti. Ardından parasız yatılı olarak Kastamonu Öğretmen Okulu’na gönderildi. Bu sırada Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı’na girdiğinden zorlu bir eğitim hayatı yaşadı. 5 Mayıs 1916’da İstanbul Öğretmen Okulu’na geçiş yaptı ve buradan mezun oldu.
1981 yılında açılan bir sınavı kazanarak Almanya’ya öğrenime gönderildi. 1 Ekim 1918 ile 27 Nisan 1919 tarihleri arasında Karlsruhe-Ettlingen’deki Öğretmen Okulu’nda Türk öğrenciler için düzenlenen özel eğitim programına katıldı. I. Dünya Savaşı’nın bitmesi ile Almanya’daki diğer Türk öğrenciler ile yurda döndü ve Eskişehir Öğretmen Okulu Resim-Elişi ve Beden Eğitimi Öğretmenliği’ne atandı. 1921 yılının Haziran ayında Eskişehir’in Yunanlılarca işgal edilmesi üzerine Ankara’ya gitti. Tekrar Almanya’ya dönerek Kalsruhe’de Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda grafik, tahta işleri ve illüstrasyon eğitiminin yanı sıra Ettlingen Beden Eğitimi Enstitüsü’nde beden eğitimi dersleri aldı.
1922 yılında eğitimini tamamladıktan sonra Konya Öğretmen Okulu ve Konya Lisesi’ne eğitmen olarak atandı. Bir süre Ankara, Adana ve Konya’da öğretmenlik yaptıktan sonra Almanya, İngiltere ve Fransa’da mesleki incelemeler yapmak üzere seminerlere katıldı.
1925 yılında Ankara’da Muallim Mektebi’ne atandıktan sonra 11 Mart 1926’da Maarif Vekaleti Levazım ve Alatı Dersiye Müzesi Müdürlüğü’ne getirildi. Merkezdeki yöneticilerden biri konumuna gelen İsmail Hakkı Tonguç, 10 Temmuz 1926’dan 26 Ağustos 1926’ya kadar İlköğretim müfettişleri ve ilkokul öğretmenleri için Ankara’da açılan “İş ilkesine dayalı öğrenim kursu” başlatarak yabancı eğitimciler ile birlikte Köy Enstitüleri projesinin temelini attı.
19291933 yılları arasında Gazi eğitim Enstitüsü’nde hem öğretmenlik hem de daha sonra kurumun müdürlüğünü yaptı. 1935 yılında Köy Enstitüleri’nin kurmasını sağlayacak İlköğretim Genel Müdürlüğü’ne getirildi. Dönemin kültür bakanı Saffet Arıkan ile birlikte hazırladığı raporla Köy Enstitüleri programını hazırladı ve 1936’da Köy Enstitüleri’nin temeli sayılan Eğitmen Kursu’nu Eskişehir’e bağlı Mahmudiye’de açtı. 1937 yılında Köy Eğitmenleri yasası çıktıktan sonra İzmir’de ve Eskişehir Çifteler’de ilk köy öğretmen okulları açıldı. Yurtdışında yaptığı incelemeler neticesinde kurum geliştirildi ve Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanı olmasıyla çalışmaları hız kazandı.
17 Nisan 1940’da Köy Enstitüleri Kanunu çıktıktan sonra açılan kurumlar ile bizzat ilgilendi. 1946 yılında Köy Enstitüleri hakkında açılan davalar sebebiyle görevinden alındı ve Talim Terbiye Kurulu üyeliğine getirildi. Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Tonguç’un yurdun çeşitli yerlerine sürgün olarak gönderilmesine engel olamadı. Tüm bu olanalar neticesinde 1954 yılında kendi isteği ile emekli oldu.
Hayatının geri kalan yıllarında Avrupa’daki eğitim sistemini incelemekle geçirdi ve 27 Mayıs Devrimi’nden sonra hazırlanan yeni Anayasa için eğitimle ilgili madde taslakları hazırladı. Bir süredir Almanya’da hastalığı içi tedavi görmekte olan İsmail Hakkı Tonguç, 24 Haziran 1960’da Ankara’da vefat etti, cenazesi Ankara Cebeci Asri Mezarlığına defnedildi.
Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Edirne İl Yönetim Kurulu olarak, 64. yıl önce bedenen aramızdan ayrılan, gerçek bir aydınlanmacı ve Köy Enstitülerinin mimarlarından olan İsmail Hakkı Tonguç’u minnet, rahmet ve saygıyla anıyoruz.”

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ