Olgay GÜLER
Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Saros Körfezi’nde kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için başlatılan imar planları düzenlemesinin şu an için sadece Keşan’a bağlı Sazlıdere Köyü’nde uygulamaya konduğunu belirtti.
Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan köy ve beldelerde kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi için geçtiğimiz ay İl Özel İdaresi’nde çalışma başlatıldı. İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantılarında, söz konusu bölgede ilk olarak Keşan’a bağlı Sazlıdere Köyü için yapılan imar planları onaylandı. Onayın ardından Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde 1 aylık askı sürecine giren imar planları devamında Bakanlık’a gönderilip onay için beklenecek. Gelişmeyle birlikte Saros Körfezi sakinleri kendi bölgelerine ne zaman sıra geleceğiyle ilgili beklemeye koyuldu. İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş ise yaptığı basın toplantısıyla konuya açıklık getirdi.
‘SADECE SAZLIDERE İMARA AÇILDI, GERİSİ PEYDERPEY AÇILACAK’
Haberin duyulmasıyla kamuoyunda tüm Saros sahil kesiminin imara açıldığı algısının doğduğunu anlatan Geçmiş, “Saros bölgesinde şu an imara açılan, imar planlarını onayladığımız bir tek alan vardır, Sazlıdere turizm gelişim alanındaki sahilin belli bir kısmını imara açtık. Bu imar planlarını il genel meclisinde onayladık, şimdi bundan sonra Gökçetepe ile ilgili bakanlıkta çalışmalar devam ediyor, henüz gelmedi. Geldikten sonra İl Özel İdaresi Gökçtepe’nin imar planlarını yapacak. Daha sonrası, yine bakanlıktaki çalışmalar bittikten sonra Sultaniçe, Gülçavuş, Yayla’nın belli bir kısmı getirilerek, bu şekilde Saros Körfezi’ndeki bir çok yer peyderpey İl Genel Meclisi’nde imar planları yapılarak imara açılacaktır. Şu an açılmış olan bir tek Sazlıdere köyümüzün turizm alanları vardır. Onun dışında henüz farklı hiçbir yer imara açılmadı” dedi.
‘UZUN BİR SÜREÇ’
Bölgede bir çok kaçak yapı olduğunu ve imar planlarının hazırlanmasının uzun bir süreç alacağını anlatan Geçmiş, “Bölgede kaçak durumda olan yapılar da var, kaçak olup ruhsat alabilecek binalar da var. Biz burada şuna baktık; bir çoğu Çamlıca Belediyesi’ne aitti. Orası kapandıktan sonra orada yapı kayıt belgesi alanların süresini devam ettirmeyenleri göz önünde bulundurarak öncelikli olarak bunların haklarını korumak için çaba sarf ettik. Şimdiden bir şey söylemek yanlış olur. Bu uzun bir süreç. Geç kalınmış bir süreci en azından bir Sazlıdere turizm alanında hayata geçirmiş olduk. Bu süreç 6 ay kadar sürecek. Bu süreç sonunda da oradaki vatandaşlarımız rahat rahat yasal anlamda inşaat yapabilme imkanına kavuşacaklardır” diye konuştu.