Piknik değil ‘beslenme’ molası
Edirne merkez Fatih Mahallesi Esentepe bölgesinde yer alan Plevne İlkokulu öğrencilerinin büyük çoğunluğunun karnını öğle molasında aileleri evden getirdikleri gıdalarla doyuruyor…
Gökalp TOPYAN
Edirne merkez Fatih Mahallesi Esentepe bölgesinde yer alan Plevne İlkokulu öğrencilerinin büyük çoğunluğunun karnını öğle molasında aileleri evden getir-dikleri gıdalarla doyuruyor. Bu okulda çocuğu olan veliler, ya ya-kındaki yeme içme mekanlarında, ya da piknik yapar gibi yeşil alanlarda çocuklarıyla birlikte vakit geçiriyor. Havaların ılık olmasından faydalanan ailelerin öğle molalarında sohbet ederek çocuklarını sağlıklı gıdalarla doyurma telaşı okul civarında ilginç görüntüler yaratıyor.
Tam zamanlı bir devlet okulu olan Plevne İlkokulu'nun 22 sınıfında, 27 öğretmen tarafından yetiştirilen 580 öğrenci eğitim öğrenim görüyor. Okul öncesi eğitim ve ilkokulun küçük yaş sınıflarında yer alan öğrenciler öğle molasında anneleri ve yakınlarının yanında karınlarını doyurduktan sonra okul çevresindeki oyun alanlarında sporlarını da yapıyor.
ANNELER ARAÇLARIN BAGAJINDA PİKNİK MALZEMELERİ TAŞIYOR
Anne babaların bir kısmı çocuklarının öğlen beslenmeleri için gerekli teçhizatları araçlarının bagajında taşıyor. Evleri nispeten yakın olanlar portatif iskemlelerini getirerek yeşil alanlarda çocukları için sofra hazırlıyor, bu imkanı olmayanlar da yeşil çimlerin üzerinde piknik sofrası kurarak öğle molasını bekliyor. Çocuklarıyla sohbet ederken onların sağlıklı beslenmeleri için çaba harcayan ailelerin bir kısmı da civardaki yeme içme mekanlarında bu gereksinimi gidermeye çalışıyor.
HİNDİSTAN GÜNDE 120 MİLYON ÇOCUĞU BESLİYOR
Dünyanın birçok ülkesinde okul yemeği uygulaması yer alırken, bu programı en başarılı yürüten ülkeler arasında Şili, Hindistan ve Brezilya örnekleri yer alıyor. Hindistan'da günde 120 milyon çocuğu besleyen bir 'öğle yemeği' programı var. Dünyadaki türünün en büyük okul beslenme programıdır. Türkiye'de de uzmanlar çocukların sağlıklı beslenmeye erişiminin bir lütuf, bir sosyal yardım veya bir masraf kalemi olarak görülmemesi gerektiğini, hak ve eşitlik temelli bir perspektiften bakıldığında temel bir insan hakkı, kamusal bir gereklilik olduğunu şu sözlerle vurguluyor.
“Okul çağındaki çocuklara ücretsiz beslenme haklarının teslim edilmesi bir lüks değildir; toplumsal bekamızın gereğidir. Bu “hınzır sorunun” çözümü için altın reçete de yok. Ancak anayasal ve yasal bir altyapı getirildiği, bakanlıkla-arası koordinasyon sağlandığı, meselenin toplum tarafından sahiplenildiği ölçüde çözülemeyecek sorun da yok.
Prof. İlhan Tekeli'nin çok yerinde bir tespiti var: “Diyelim ki aniden karşınıza aç bir çocuk geldi. Ne yaparsınız?” diye sorar ve devam eder: “Hemen bir yiyecek bulup onu besleyip açlığını gidermeye çalışırsınız. Bu bir çözümdür. Ama bu çözüm aklın çözümü değildir. Duygunun çözümüdür.Çocukların okullarda ücretsiz beslenme programına dahil edilmesi için acilen aklın çözümünü devreye sokmanın vakti geldi de geçiyor bile. Yangın büyük!”
AVRUPA ÜLKELERİNDE FARKLI UYGULAMALAR
2021 yılı itibariyle AB'deki farklı uygulamaları anlatan bir akademik çalışmaya göre 5 AB ülkesinde öğrencilere ücretsiz yemek dağıtılıyor. İsveç, Finlandiya ve Estonya'da yaşına bakılmaksızın tüm öğrencilere ücretsiz yemek veriliyor. Letonya ve Litvanya'da ise belirli yaş grubundaki öğrencilere ücretsiz yemek dağıtılıyor. Finlandiya'da 1948'den bu yana bu politika uygulanıyor. 10 AB ülkesinde ise belirli şartları taşıyanlara ücretsiz yemek veriliyor. Bu ülkeler Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve İspanya ve AB üyesi olmayan İngiltere… Bu ülkelerde gelir seviyesi dikkate alınıyor. Çoğunlukla sosyal yardım alan ailelerin çocukları bu haktan yararlanıyor. Bazılarında mülteci çocukları, kronik hastalığı olanlar gibi özel durumu olanlar da ücretsiz yemek hakkına sahip.
10 AB ülkesinde ise belirli şehir ve bölgelerde sübvansiyonlu ve/veya ücretsiz yemek sağlanıyor. Şehir ve belediyeye göre kurallar değişiyor. Ancak bu uygulamalar ülke geneline yayılmıyor. Bazılarında sadece pilot projelerle sınırlı. Araştırmaya göre Hollanda ve Danimarka'da ise ücretsiz yemek uygulaması bulunmuyor.