DOLAR 35,2027 -0.07%
EURO 36,7726 0.12%
ALTIN 2.973,410,35
BIST 9.947,470,32%
BITCOIN 3351923-3,04%
Edirne

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

228 okunma

Deniz kaplumbağası yuvasına koruma

Enez ilçesi Gülçavuş köyü sahilinde yaşayan ve nesli tükenmekte olan su kaplumbağalarından yumurtalarını sahile bırakarak tekrar denize dönenin yuvası koruma altına alındı…

ABONE OL
22 Ağustos 2024 18:29
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enez ilçesi Gülçavuş köyü sahilinde yaşayan ve nesli tükenmekte olan su kaplumbağalarından yumurtalarını sahile bırakarak tekrar denize dönenin yuvası koruma altına alındı.
Edirne Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan konuya ilişkin açıklamada şunlara yer verildi:
“Edirne İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde çevre, doğa ve hayvanların korunmasına yönelik çalışmalarına aralıksız olarak devam edilmektedir.
Bu kapsamda; Enez ilçesi Gülçavuş köyü sahilinde yaşayan ve nesli tükenmekte olan su kaplumbağalarının doğal yaşam alanları kontrol edilerek üreme zamanı yaşanabilecek olası yapay ve doğal sorunların önüne geçmek maksatlı üreme alanlarında gerekli tedbirlerin alınması sağlanmış olup ardından yumurtalarını sahile bırakarak tekrar denize dönen bir kaplumbağanın üreme evresi sağlıklı bir şekilde gözlemlenmiştir.
Tüm yaşayan canlıların ortak kullanımına sunulan Dünyamızda daha yaşanabilir bir ortam sağlamak amacıyla Çevre, Doğa Ve Hayvanların korunmasına yönelik faaliyetlerimize, yine halkımızın desteği ile daha da güçlü ve kararlı bir şekilde aralıksız olarak devam edecektir.”
DENİZ KAPLUMBAĞASI
Deniz kaplumbağası, denizlerde yaşar. Sırt tarafı kırmızımsı kahverengi alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renklidir. Bacakları yüzmeye yarayacak şekilde kürek biçimi almıştır dış kenarlarında en fazla 2 tırnak bulunur. Yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömerler. Bir defasında 100 yumurta bırakabilir. Yavrular 2 aylık kuluçka döneminden sonra gece vakti yumurtadan çıkarak denize giderler. Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altındadır. Akdeniz sahillerine yayılmıştır. En önemli yumurtlama bölgelerinden biri Köyceğiz Dalyan sahilidir.
Bu arada kaplumbağaların soyunun tükenmesi yumurtlama kumsallarının işgali, avlanma ve ışık kirliliğinden kaynaklanır. Yavruları ışığı takip ederek karaya gelir. Yapay ışık kaynakları erginlerin yumurtlamasına engel teşkil ederken yavrular içinde yanlış yönelim etkenidir. Yanlış yönelim sonucu denize ulaşamayan yavruların kuruyarak ya da avcılarına yakalanarak ölme riski artar. Avlanmak da sayılarını azaltır. Türleri tehlikededir ve nesilleri tükenmektedir. Aynı zamanda yumurtadan geceleyin çıkmalarının nedeni gündüz güneşin ışığıyla yön değiştirmeleridir.
Ekolojik önemleri
Deniz kaplumbağaları birçok deniz canlısına yataklık ve barınma sağlayan deniz çayırlarının büyümeleri için gerekli olan belirli aralıklarla kesim işlemini gerçekleştirirler. Sahillere bıraktıkları yumurta kalıntıları sahil ekosisteminin ve birçok canlının beslenmesi için önemli olduğu gibi kumulların erozyonla kaybını da önler. Kaplumbağaların işgalci ve zehirli denizanalarının hızla çoğalmalarını engellemede de önemli oldukları bilinmektedir.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ