DOLAR 35,3741 0.09%
EURO 36,6348 0.08%
ALTIN 3.017,840,23
BIST 9.964,28-0,08%
BITCOIN 3375830-6,11%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

623 okunma

‘3 Aralık kutlama günü olamaz’

Edirne'de faaliyet gösteren İl Engelli Meclisi'ni oluşturan sivil toplum kuruluşları, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi… İl Engelliler Meclisi Başkanı Nilüfer Sivrikaya Tokgöz, 3 Aralık'ın kutlanacak bir tarih olmadığının altını çizip, bireylerin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel hayattaki görünürlüğünü arttırmanın gündeme alınacağı bir gün olması gerektiğini belirtti…

ABONE OL
3 Aralık 2023 17:39
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olgay GÜLER
Edirne’de faaliyet gösteren İl Engelli Meclisi’ni oluşturan sivil toplum kuruluşları, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları tarafından, engellilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekme amacıyla bir kafede basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu ile çok sayıda engelli hakları konusunda mücadele eden dernek temsilcileri katıldı.


‘ENGELLİLER GÜNÜ KUTLAMA GÜNÜ DEĞİLDİR’
Dünya Engelliler Günü’nün kutlanması gereken bir gün olmadığını söyleyen Edirne İl Engelli Meclis Başkanı Nilüfer Sivrikaya Tokgöz, “Engelliler Günü bir kutlama ya da güzel cümlelerle geçiştirilen bir gün olamaz. Bugün, engelli bireylerin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel hayattaki görünürlüğünü arttırmak, daha rahat bir yaşam sürmeleri için çözüm üretmek, sahip oldukları haklara dair farkındalığı geliştirmek, yaşadıkları zorluklara son vermek için neler yapılabileceğinin gündeme alındığı, sürdürülebilir çalışmaların güçlendirildiği bir gün olmalıdır. Engelli bireylerin insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürülebilmeleri için devlet ve toplum olarak hepimize düşen ortak görev olduğu bilinciyle engeli olan bireyleri hayatın her alanına ve sürecine dâhil etmek, desteklemek ve teşvik etmek, ihtiyaç duydukları hizmetleri en etkin ve hızlı bir şekilde sunmak, onların sorunlarını önceleyip çözmek, hizmet sunum mekanizmalarını buna uygun hale getirmek ve sosyal hayata katılımlarında destek olmak için çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.
STK’LARLA ORTAK ÇALIŞMA VURGUSU
Tokgöz, engelli bireylerin taleplerinin karşılamada STK’lar ile ortaklaşa çalışmanın önemine vurgu yaparak, “Bu amaç ve hedeflerden hareketle engelli bireyleri ilgilendiren her düzenlemede ilgili STK’lar ile iş birliği içinde çalışılmasının önemini bir kere daha vurgulayarak taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz; Engellilik olgusu tek bir eylem planıyla çözümlenemeyecek derecede ağır ve acil olduğundan kapsamlı, sistematik ve takvime bağlı politika ve programlar geliştirilmeli, STK’lar tüm bu sürecin içinde aktif rol almalı. Baskı gücü oluşturmalı, tüm iç mevzuat gözden geçirilmeli ve Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme (EHİS) ile uyumlu hale getirilmeli, Türk Standartları Enstitüsü standartları güncellenmeli, Standartlar belirlenirken, engeli olan bireylerin çeşitliliği (yaş, toplumsal cinsiyet, engel durumları) dikkate alınmalı. Sistematik biçimde sürekli izleme ve değerlendirme yapılmalı, erişilebilirlik alanında yapılan her türlü çalışmanın takibi yapılmalı, cezalar etkin bir şekilde uygulanmalı ve cezalar caydırıcı olmalı, tüm yeni yapılar evrensel tasarım ile inşa edilmeli, toplumun her kesimi, tüm bu konularda bilinçlendirilmeli, erişilebilirlik, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin ayrılmaz bir parçası olmalı, engeli olan çocuk ve gençlerin eğitime eşit katılımları sağlanmalı ve eğitim kazanımları artırılmalı, engeli olan çocuk ve gençlere yönelik politikalarda bu çocuk ve gençlerin içinde yaşadıkları toplumsal koşulları hesaba katan bütüncül bir sosyal politika yaklaşımı hayata geçirilmeli, zihinsel sınırlılığı olan bireylerin ve ailelerinin yaşam alanlarının her tür ve kademesinde (bizden sonra çocuklarımıza ne olacak kaygısı dâhil) hukuk ve haklarına ilişkin soruların yanıtlarını bulabileceği rehberlik ve destek hizmetleri sağlanmalı, yaşantımızın her alanı eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık bakış acısı ile düzenlenmelidir. İmzacı olan bizler yukarıdaki metnin her maddesinin takipçisiyiz” şeklinde konuştu.


“ETUS’U BİR TÜRLÜ ADAM EDEMEDİK”
Edirne Bedensel Engelliler Derneği temsilcisi Mehmet Abdü de açıklamasında, Edirne Toplu Ulaşım Sistemi’ne (ETUS) eleştirilerde bulundu. ETUS araçlarının engellilerin binebileceği hale getirilmediğinin altını çizen Abdü; “Kanunlarımızı söylüyoruz, konuşuyoruz ama ilk önce en yakın çevremizden başlamamız gerekiyor. Biz Edirne’de yaşadığımıza göre Edirne Belediyesi’nden başlayalım. Kendileri basın açıklaması yapıyorlar ve Edirne’de engellilerin yanında olduklarını söylüyorlar ama şarj istasyonları yağmur altında. ETUS’u bir türlü adam edemedik. Bir devlet hastanesine ayda bir defa gitmeye kalktığımızda sinirlerimiz bozuluyor. ETUS’u engellilerin bineceği hale getireceklerini söylediler ama şoförlerini ve yöneticilerini adam etmediler. Belediye Başkanımız her yerde kendi babasının engelli olduğunu söylüyor ama şu anda bulunduğumuz konumda bile rampa inişleri yok. Sizlerin yardımı olmadan çıkmakta zorluk çekiyoruz. ETUS’u şikâyet etmeye kalktığımızda daha önceden belediyenin içerisinde halkla ilişkiler bürosu vardı. Şimdi ulaştırma müdürlüğü olarak Gazimihal’e gönderiyorlar. Bu seferde bizim akülü arabamız ile oraya kadar gidip dönmemiz zor olduğu için şikâyet etmekten vazgeçiyoruz” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP

    SON DAKİKA HABERLERİ