Bakkalda ‘veresiye verememe’ dönemi!
Edirne Bakkal ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, özellikle son 1 yılda bakkal esnafının sermayesinde yüzde 50'ye varan erime yaşandığını belirtip, halkın ekonomik güvencesi 'veresiye' döneminin kendilerini zorlamaya başladığını kaydetti… Var olan piyasa koşullarında ayakta kalmanın zorlaştığına dikkat çeken Yaşagör, " Günden güne sermayemiz eriyor ve mal çeşitliliğimiz azalıyor. Sermayemizi korumak için hem veresiye vermeme, hem de kredi bulabilme arayışı içerisindeyiz" dedi…
Olgay GÜLER
Edirne Bakkal ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, özellikle son 1 yılda bakkal esnafının sermayesinde yüzde 50'ye varan erime yaşandığını belirtip, halkın ekonomik güvencesi 'veresiye' döneminin kendilerini zorlamaya başladığını kaydetti.
Ülke genelinde yüksek enflasyon ile birlikte artan gider kalemleri, mahalle bakkallarını da gittikçe zorlamaya başladı. Veresiye olarak çalıştıkları için aldıkları malın yerini kolayca dolduramayan bakkal esnafı, çareyi veresiyeyi kısma ya da toptan kaldırma yoluna gitmeye başladı. Edirne Bakkal ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, sermayelerinde 1 yılda yüzde 50 erime yaşadıklarını söyledi.
'AYAKTA KALMAK ÇOK ZOR'
Küçük esnaf olarak nitelendirilen bakkalların veresiye ürün vermekte zorlandığını söyleyen Yaşagör, "Biz bakkallar olarak sorunlarımızdan en büyüğü de ekonomik zorluklar içerisinde olan vatandaşlarımıza hizmet edememe üzüntüsü içerisindeyiz. İsteklerini karşılayamama gibi sorunumuz var. Veresiye verdiğimiz müşterilerimiz var. Bizler veresiye defterini rafa kaldırmak istiyoruz. Kaldırmak zorundayız. Bizler ayakta kalabilmek için bunu yapmak zorundayız. Bu piyasa koşullarında ayakta kalmak gerçekten çok zor. Var olan sermayemizde 1 yıl içerisinde yüzde 50'ye varan erimeler oldu. Dolayısıyla biz kendi sermayemizi korumak için hem veresiye vermeme, hem de kredi bulabilme arayışı içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.
'SERMAYEMİZ ERİYOR, MAL ÇEŞİTLİLİĞİMİZ AZALIYOR'
Sattıkları malın yerine yenisini koyamamaktan yakınan Yaşagör, "Kredi bulmakta gerçekten zorlanıyoruz. Kredi bulamıyoruz. Bankalardaki kredi oranları artınca ister istemez çekemiyoruz. Pos makinelerindeki oranlarda artış yapıldığı için pos makinelerindeki komisyon ücretleri de yükseldi. Paraya ulaşamıyoruz. Bizler 1 ay bekleyip gününde parayı elde etmiş olsak, gücümüz yetmiyor. Sattığımız o malı yerine koyamıyor oluyoruz. Günden güne sermayemiz eriyor ve mal çeşitliliğimiz azalıyor. Buna da veresiye vermeme, kredi kartı ile alışveriş yapmama, gibi durumlara gidiyoruz. Bizler bunu sermayemizi korumak için yapıyoruz. Veresiye olarak çalışan müşterilerde kesinlikle istediğimiz maaşlarını aldıkları zaman bakkallara olan borçlarını ödemelerini istiyoruz. Çünkü bunda müşteri olarak bir sorun yaşamayacaktır, çünkü ertesi gün yine almaya başlayacaktır. Bizler paraya ulaşmadığımız için zamanında gelmeyen paralardan dolayı veresiyeleri kesmek zorunda kalıyoruz" diye konuştu.