OLGAY GÜLER
Ülkemizin önemli etnoğrafik koleksiyonlarından birine sahip olan koleksiyoner ve moda tasarımcısı Edirneli Emel Esin Aksoy 85 yaşında vefat etti. Edirne’de “Gelin Hanım” olarak anılan Makbule Hanım’ın torunu, Medrese Ali Bey Mahallesi sakinlerinden Memduha ve Zekeriya Boyur’un kızları, Erol Aksoy’un eşi olan merhumenin cenazesi dün Eski Cami’de ikindi namazını takiben kılınan cenaze namazı sonrası Buçuktepe’de yatan aile büyüklerinin yanında toprağa verildi. Cenaze törenine merhumenin eşi Erol Aksoy, aile yakınları ve Edirne’deki arkadaşlarının yakınları katıldı.
Emel Esin Aksoy’un
gelin başı kolleksiyonu vardı
EVİNİ MÜZE YAPTI, GELİRİYLE KEDİLERE MAMA ALDI
Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit’in iki sadrazamından biri olan Şakir Paşa’nın torunu olan Emel Esin Aksoy, elli yılı aşkın bir süredir sınıflandırma, belgelendirme ve korumayla başlayan, bireysel uğraşı muhteşem bir müzeye dönüştürmüştü. Emel Aksoy, 1996 yılında yerleştiği Aydın Kuşadası Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Eski Doğanbey Köyü’nde 10 yıl önce de kendi ismini verdiği ‘Emel Aksoy Osmanlı Kıyafetleri Müzesi’ni açtı. Gelin Hanım’ın ve Sadrazam Şakir Paşa’nın torunu Doğanbey köyünde yaşadığı ve onarımını yaptırdığı müzenin geliriyle 60 civarında kediye mama alıyordu.
Emel Aksoy Sadrazam
dedesinin fotoğrafıyla
Ailesinden kalan Osmanlı kıyafetlerini biriktirmeye başlayan Emel Aksoy, Osmanlı’da haremlerin dağılmasıyla kaybolmaya başlayan saray giysilerini de zaman içinde toplayarak, İstanbul Saray Kadın Giysilerinden üçetekleri, iğne oyaları, dönemin kıyafetlerine has başlıkları, takıları toplamaya devam ederek eşsiz bir koleksiyon oluşturdu. Koleksiyonuna 19. ve 20. Yüzyıla ait Trakya, Ege, Orta Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinin geleneksel giysilerini ve eşyalarını da ekleyerek müzeyi zenginleştirdi. “Geçmişten Geleceğe, Koleksiyondan Müzeye” parolasıyla sergilenen eşsiz koleksiyon, Meksika, Ürdün, Avusturya, Japonya, Kıbrıs, İsviçre, Irak başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde övgüye değer sergilerde de tanıtıldı.
GELİN HANIMIN TORUNU:
Emel Esin Aksoy’un koleksiyonundaki en değerli parçalarda biri, Edirne’de halen
‘Gelin Hanım’ diye anılan anneannesinin 1850’de 40 gün 40 gece süren
düğününde bir gece giydiği
Edirne Kırmızısı rengindeki gelinliği
EDİRNE KIRMIZISI GELİNLİK ÇOK DEĞERLİYDİ
Anne ve babasını 14 yaşındayken kaybeden ve kendisini Edirne’deki anneannesinin büyüttüğü belirtilen Emel Esin Aksoy’un koleksiyonundaki en değerli parça ise Edirne Kırmızısı bir gelinlikti. Bu gelinliği anneannesi Gelin Hanım’ın 1850’li yıllarda 40 gün 40 gece süren düğününde sadece bir kez giydiği belirtiliyor.